Nexhmedin Spahiu: Ka rrezik të nisë lufta nëse Kosova e Serbia s’arrijnë kompromis para marsit


Analisti Nexhmendin Spahiu ka thënë se rreziku i luftës midis Kosovës dhe Serbisë nuk është shmangur. Sipas tij, nëse palët nuk arrijnë kompromis para marsit, rrezikohet të shkohet në luftë.

I ftuar të martën në emisionin Interaktiv në KTV, Spahiu ka thënë se kjo luftë mund të nisë për shkak se të dyja palët dëshirojnë të tregojnë se e dominojnë veriun, ndërsa Perëndimi mund t’i lë të ndeshen nëse e sheh se nuk po arrijnë marrëveshje.

“Rreziku i luftës së Kosovës dhe Serbisë nuk është shmangur. Të analizojmë njëherë planin franko-gjerman që SHBA-ja dhe BE-ja po e marrin si bazë. Ai është kompromisi ku Serbia do ta njohë Kosovën në këmbim të një autonomie më të madhe të serbëve të Kosovës sesa që e parashikon Ahtisaari dhe Kushtetuta e Kosovës.

Por sa do të jetë niveli i kësaj autonomie, kjo është diskutuar që 12 vjet. Ku do të prehet pazari, varet prej situatës në terren andaj rrezikojmë të shkojmë në luftë për shkak se secila palë dëshiron të tregojë se e dominon veriun. Vuçiqi për të treguar se e dominon veriun i ka tërhequr prej institucioneve të Kosovës, Albin Kurti ka dëshmuar që përkundër barrikadave dhe problemeve të tjera, Qeveria e Kosovës mund ta mbajë kufirin dhe t’i kontrollojë pikat kufitare. Mendoj se ka qenë vetëm një armëpushim që e kanë ndërmjetësuar amerikanët, por ky armëpushim nuk domethënë se mund të zgjasë pafundësisht. Nëse palët arrijnë një kompromis para marsit, atëherë edhe mund të evitohet lufta, por nëse Perëndimi sheh që palët nuk janë duke shkuar deri aty, do t’i lënë të ndeshen”, ka thënë ai.

Sipas Spahiut, kur flitet për konflikt Kosovë-Serbi, bëhet fjalë për të gjitha pjesët e Kosovës, përfshirë mundësinë që të sulmohet edhe Prishtina.

“Në një moment të caktuar ata mund t’i lënë edhe që të ndeshen. Nëse e shohin që Serbia nuk dëshiron të dorëzohet dhe të heqë dorë nga Rusia, atëherë amerikanët mund ta lënë Serbinë të gabojë, të hyjë në Kosovë në mënyrë që të ketë më pas një pretekst që ta sulmojë Beogradin në mënyrë të dhunshme. Por a do t’i hyjë Beogradi një aventure të tillë këtë nuk e dimë. Serbia nuk është duke e pranuar këtë planin franko-gjerman dhe unë besoj që nëse nuk e pranon, luftën do ta kemi gati”, ka thënë ai.

Analisti Spahiu më tej ka thënë se beson që kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, do ta pranojë një autonomi për serbët që nuk do ta prekte sovranitetin e shtetit.

“Konsideroj që kryeministri Kurti do ta pranojë një autonomi për serbët e cila nuk do ta lëndojë sovranitetin e shtetit të Kosovës, nuk do të ndikojë në politikën e jashtme të Kosovës, për këtë ka garanci nga Esocbar, Chollet dhe nuk kemi arsye të mos besojmë se kjo mund të shkojë deri në këtë masë. Besoj se do të ishte mirë që Kurti të pranonte një gjë të tillë por jo me kushtin që të krijohej një Republika Srpska”, ka thënë ai.