Uglanin: Të zgjidhet statusi i boshnjakëve dhe shqiptarëve në Serbi, pastaj i serbëve në Kosovë


Kryetari i Partisë për Veprim Demokratik (SDA) në Sanxhak, Sulejman Uglanin, tha se partia e tij mbështet propozimin franko-gjerman për normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet Serbisë dhe Kosovës, por se tema e statusit të boshnjakëve dhe shqiptarëve në Serbi duhet të përfshihet edhe në vazhdimin e dialogut.

Në konferencën për media, ai vlerësoi se pozita e boshnjakëve dhe shqiptarëve në Serbi është “e paqëndrueshme dhe e papranueshme” dhe se këto dy komunitete kanë shumë probleme dhe çështje të pazgjidhura.

“Kërkojmë nga presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, dhe nga autoritetet shtetërore që në bazë të kësaj marrëveshjeje (plani franko-gjerman) të zgjidhen çështjet në shtëpinë tonë, të zgjidhet statusi i boshnjakëve dhe shqiptarëve dhe vetëm pastaj i bashkatdhetarëve tanë në Kosovë”, tha Uglanin.

Kryetari i SDA Sanxhakut, së bashku me kryetarin e Partisë për Veprim Demokratik, Shaip Kamberi, kanë takuar të shtunën në Prishtinë kryeministrin e Kosovës Albin Kurti, i cili, siç tha ai, ua ka prezantuar parimet kornizë të planit franko-gjerman për normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet Serbisë dhe Kosovës.

“Ne e informuam Kurtin se nuk jemi të kënaqur me pozitën e shqiptarëve dhe boshnjakëve në Serbi dhe se kërkojmë që në vazhdimësi të dialogut të sigurohet reciprociteti në të drejtat e pakicave kombëtare. Duhet të ketë një simetri të drejtash, pa diskriminim apo favorizim të asnjë populli dhe komuniteti. Kjo garanton një paqe të drejtë, të qëndrueshme dhe të qëndrueshme në Ballkan”, shtoi Uglanin.

Ai ka theksuar se me Kurtin kanë biseduar pasi që nuk janë mbajtur takimet e paralajmëruara të presidentit serb Aleksandar Vuçiq me përfaqësuesit e partive parlamentare në Serbi për propozimin franko-gjerman.